Veelgestelde vragen (faq)

Hoe kan ik me aanmelden voor werk via Opstart?
Aanmelden kan doormiddel van het contactformulier onder het kopje aanmelden of door een afspraak in te plannen bij Bureau Opstart. U kunt ons bellen op 038-4556427 voor Zwolle en op 06 - 10361142 voor Almelo of e-mailen naar opstart@ribwgo.nl.
De openingstijden voor Zwolle zijn dinsdag en donderdag van 09:00-12:00 en voor Almelo maandag en woensdag van 10:00-12:00 uur.
In het vacaturebestand wordt gekeken of er geschikte vacatures zijn, als dat niet het geval is wordt je aanmelding bewaard. Je krijgt dan bericht als er een passende vacature is binnengekomen. Je kan ook direct reageren op een vacature

Wat is de procedure als ik reageer op een vacature?
Je sollicitatie wordt beoordeeld door de medewerkers van Bureau Opstart en dan krijg je per brief of telefoon bericht of je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Daarna volgt eventueel een tweede gesprek waarbij de opdrachtgever (werkgever) aanwezig is. Als je dat prettig vindt, kun je bij de gesprekken iemand meenemen ter begeleiding.

Wie krijgt mijn aanmelding/sollicitatie te zien?
De medewerkers van Bureau Opstart gaan strikt vertrouwelijk om met je gegevens. Als je niet langer ingeschreven wilt staan worden je gegevens direct verwijderd uit het bestand van Opstart.

Welke werkzaamheden kan ik als opdrachtgever aanmelden?
Bureau Opstart bemiddelt voor uiteenlopende werkzaamheden. Ook het aantal uren dat ingevuld moet worden kent geen vereisten. Hetzelfde geldt voor de duur van de functie, tijdelijke vacatures zijn geen bezwaar. Overleg bij twijfel met één van de medewerkers van Opstart.

Wat zijn de gevolgen voor mijn uitkering?
Als je aangenomen wordt en de proefperiode verloopt goed dan kun je een contract krijgen. Dit is dan een vrijwilligerscontract waarin een vergoeding overeengekomen wordt. Deze vergoeding heeft in de meeste gevallen geen gevolgen voor je uitkering. Bureau Opstart kan niet garanderen dat je uitkeringsinstantie je niet zal oproepen voor een (her)keuring naar aanleiding van je werkzaamheden via Opstart.

Hoe weet ik of een vacature geschikt is voor mij?
In de vacature staat een omschrijving van het werk. Misschien heb je eerder werk gedaan dat vergelijkbaar is of heb je een opleiding gedaan in die richting. Denk ook goed na of het werk je leuk lijkt om te doen. Overleg met mensen die je goed kent of neem contact op met Bureau Opstart.

Wat is het verschil met werk bij een activiteitencentrum/dagbesteding?
Werk dat je via Bureau Opstart doet kan een vervolg zijn op werk in een dagbestedingssituatie. Er wordt net als daar verwacht dat je op tijd komt en je werk zorgvuldig doet. Daarnaast biedt Opstart werk dat aansluit bij je achtergrond en ervaring en kan het een opstap zijn naar regulier werk.

Wanneer ontvang ik mijn vergoeding?
Indien er een vergoeding is afgesproken, ontvang je deze een maand later nadat je gewerkt hebt. Het ingevulde declaratieformulier lever je, ondertekend door de opdrachtgever, in voor de 8e van de maand. Na goedkeuring ontvang je de vergoeding voor de gewerkte uren aan het eind van de maand. De declaratieformulieren zijn via de site te downloaden en zijn afhankelijk van je uitkeringssituatie.